Voorstellingen

De hieronder voorgestelde vertelvoorstellingen zijn niet-beperkend.
Voorstellingen rond andere thema’s en in andere bezettingen blijven steeds mogelijk.

                                     

De Dolende Ridder Don Quichot van La Mancha

Het boek “De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha” van Miguel de Cervantes, verteld door Don Fabulist, Ridder der Vagebonden van Het Kapersnest. Een edelman leest onophoudelijk ridderromans en wordt daarvan zo gek dat hij gelooft dat tweegevechten, tovenaars en betoveringen werkelijk bestaan. Op een dag besluit hij Dolend Ridder te worden. Hij noemt zichzelf Don Quichot van La Mancha en maakt Dulcinea tot de muze waarvoor hij zijn heldendaden verrichten zal. Hij voorziet zich van een oude wapenuitrusting, maakt zijn knol tot zijn strijdros Rocinant en neemt de simpele boer, Sancho Panza, tot schildknaap. Het ridderbedrijf  is voor Don Quichot bittere ernst, maar voor de wereld rond hem louter spel; een spel waarin volk en edelen wel waanzinniger dan Don Quichot zelf lijken te worden. De wereld die in zijn dromen binnenbreekt, zal uiteindelijk de ondergang van Don Quichot betekenen. Als levenskunstenaar heeft Don Quichot het doen en laten van de Dolende Ridder monumentaal in beeld gebracht. Bovendien heeft hij aangetoond dat levenskunst de wereld verandert, in de zin dat hijzelf haar tot roes, zelfs tot waanzin, brengt. De avonturen van Don Quichot zijn door Cervantes zo zichtbaar weergegeven dat ze tot ieders verbeelding spreken. Door de gelaagdheid van “De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha”  halen kinderen, jongeren en volwassenen iets anders uit de geschiedenis van Don Quichot, maar zeker is dat zij tot de harten van jong en oud spreekt. Don Quichot horen vertellen, laat een onvergetelijke indruk na van een edelmoedige, gevoelige en dichterlijke Dolende Ridder; van Don Quichot voor wie leven kunst is en kunst leven.

Leeftijd: vanaf 8 jaar

Duur: 50 min.

Theater van de fonkelende duisternis

Don Fabulist & Peter Holvoet-Hanssen

foto Eric Van Inn
foto Eric Van Inn

Het Theater van de Fonkelende Duisternis is de twinkelende telg van balladezanger/verteller, Don Fabulist en van troubadour en onnavolgbaar dichter, Peter Holvoet-Hanssen (Debuutprijs 1999, Vlaamse Cultuurprijs 2008, Arkprijs 2012). Beiden leerden ze tijdens hun wandel van Madame Blavatsky dat de duisternis voor ons oog niet-waarneembaar licht is. Hoe meer de woordgoochelaars in de duisternis blikten, hoe grootser hen het lichten oogde. Hun verwondering gaf de geboorte aan het Theater van de Fonkelende Duisternis, een adembenemend vertelgebeuren. Gewapend met diepdonkere eigen poëmen, met geheime zwerverstalen, met geheimzinnige verhalen, met toverachtige verzen en met bezwerende gezangen worden sluimerende archetypes, verguisde schavuiten en verdoemde zielen tot leven gewekt.

Vertellingen uit de Pentamerone
ofte het sprookje der sprookjes

Een muzikaal vertelgebeuren met Don Fabulist en Ben Sluijs
Voor verschillende wereldvermaarde sprookjes hebben onder andere Charles Perrault en de Gebroeders Grimm inspiratie gevonden in het 17° eeuwse boek “Sprookje der Sprookjes” van Giambattista Basile. De sprookjes van Basile zijn mysterieus en bevatten een ontzettende vertelkracht. Tegelijkertijd schilderen ze op groteske wijze de (klein)menselijkheden die koningen aan plebs gelijk maken. Zelfs bij de moraliserende eindfrasen van de sprookjes dirigeert de opgestoken vinger de relativerende glimlach. Don Fabulist is in strikte zin een traditionele verteller; een getrouwe overleveraar van oude geschiedenissen. Op gans eigen wijze weet hij oersprookjes in hun oorspronkelijke schakeringen ten gehore te brengen. De lyrische stiltemuziek van de internationaal opgemerkte jazzsaxofonist Ben Sluijs ontvouwt een universele mijmering. Op zichzelf staand of met de sprookjes vervloeiend zet de muziek van Ben de magie van weleer kracht bij. Met stem en klank maken Don Fabulist en Ben Sluijs dat het Sprookje der Sprookjes niet enkel gehoord, maar door het geestesoog ook in beeld en in kleur gezien wordt.